Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Třecí převody

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Třecí převody

Třecími převody se přenášejí menší výkony na malé vzdálenosti os hřídelů. Osy hřídelů mohou být rovnoběžné nebo různoběžné. Třecí převody mohou být uspořádány jako převody se stálým převodovým poměrem nebo s plynule měnitelným převodovým poměrem (variátory).

U třecích převodů se obvodová síla F přenáší z hnacího kotouče na hnaný buď přímo (tj. přímým stykem kotoučů, nebo nepřímo (tj. prostřednictvím mezičlenů kladky nebo prstence).

Mají-li se třecími převody přenášet malé obvodové síly, použijeme kotouče kovové, např. z šedé litiny, z bronzu apod. Jde-li o větší obvodové síly, obkládáme věnec jednoho kola materiály s velkým součinitelem tření (např. kůží, korkem, pryží apod.) nebo použijeme kotouče s klínovými výstupky a drážkami.

U převodů s plynulou regulací otáček (variátorů) měníme převodový poměr, a tedy i otáčky hnaného kotouče. Jiný převod s měnitelným převodovým poměrem je třecí převod s vloženým kolem . Dalším typem konstrukce je převod s třecími koly s kruhovými plochami a výkyvnými převodními kotouči . Regulační rozsah je 1 : 4 až 1 : 8, účinnost až 0,95. Variátor této konstrukce je složitý jeho výroba je drahá. Dále je variátor s kuželovými třecími koly. Regulační rozsah je 1 : 6 až 1 : 12, účinnost 0,7 až 0,8. Přenášený výkon je do 10 kW.

Výhody třecích převodů spočívají v tom, že při kolísavém nebo nárazovém zatížení, při změně rychlosti, obrácení smyslu otáčení apod. tlumí rázy tím, že prokluzují, že lze jednoduše měnit převod, že mají tichý chod a jsou levné.

Podstatnou nevýhodou třecích převodů je nepřesný a kolísavý převod. Je zapotřebí velké přítlačné síly, která se přenáší do ložisek a způsobuje jejich značné opotřebení i opotřebení třecích ploch kol.

Běžné konstrukce variátorů mohou přenášet výkony do 50 kW s regulačním rozsahem až
1 : 12 a libovolnými výstupními otáčkami.

Hlavní výhodou je, že lze měnit otáčky hnaného stroje i za chodu. Variátory se používají pro různá transportní zařízení. Jsou vhodné zvláště u obráběcích strojů pro plynulou regulaci otáček.


Řetězové převody

Jednoduchý řetězový převod se skládá z jednoho řetězu a dvou řetězových kol. Z jednoho řetězového kola se přenáší obvodová síla řetězem na druhé (hnané) řetězové kolo. Může přenášet velké kroutící momenty z jednoho hřídele na druhý i při malém počtu otáček. Hřídele musí být rovnoběžné a kola musí být montována v jedné rovině.

Podle druhu použití jsou řetězy svařované, kloubové a speciální.

• Svařované řetězy – mají jednoduché články (obvykle tvaru oválného oka) z oceli kruhového průřezu. Jsou pohyblivé ve všech směrech. Jejich výhodou je, že dobře snášejí i vysoké teploty a hrubý provoz. Nevýhodou je značná hmotnost a malé dovolené rychlosti (pod 0,1 m/s).

• Kloubové řetězy – mají články složené z pásnic (destiček) a z čepů. Nejdůležitější kloubové řetězy jsou Gallovy, pouzdrové, válečkové a zubové.

o Články Gallova řetězu mají čepy, na jejichž osazené konce jsou otočně uloženy vnitřní a vnější pásnice. Jeden článek má 2 až 10 pásnic. Gallovy řetězy jsou vhodné pro pomalé výtahy, ruční kladkostroje na velká břemena apod.
 Vnitřní pásnice pouzdrových řetězů jsou pevně spojeny ocelovými pouzdry.

• Válečkové řetězy - rozdělujeme podle počtu řad na jednořadé, dvouřadé a trojřadé. Skládá se z vnitřních a vnějších článků (destiček) spojených svorníkem. Pro větší výkony a rychlosti se používají několikařadé řetězy, mají tišší chod a zabírají menší prostor.

• Ewartovy řetězy – jsou v podstatě kloubové řetězy, které mají články z temperované litiny, jsou celistvé a řetěz lze snadno rozebírat.

Výhody řetězových převodů lze spatřovat např. v tom, že výroba a montáž řetězového převodu nemusí být tak přesná jako u ozubených kol. Převod řetězy je přesný a do jisté míry pružný, namáhaní hřídelů a ložisek je menší než u řemenových převodů, výhodou je dále možnost pohonu několika hřídelů jedním řetězem.

Nevýhodou je, že se opotřebováním článků zvětšuje jejich rozteč, a tím i délka celého řetězu. Dále pak staví tyto převody do nevýhody vysoká cena, hlučnost chodu. Převod musí být poměrně přesně v rovině a je nevhodný při opakovaném reverzním chodu stroje.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT